top of page

Ankara’nın Mustafa Kemal’i nasıl karşıladığı resimlere dönüştü

27 Ara 2018

Ankara Kulübü Derneği’nin, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 99’ncu yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa” resim sergisi Abidinpaşa Köşkü’nde açıldı. Sergide 47 ressam imzasını taşıyan Atatürk resimleri ile Aslan Başpınar’ın rölyef ve heykelleri beğeniye sunuldu

Aşağıdaki metin 24 Saat Gazetesi'nin 27 Aralık 2018 tarihli sayısından alınmıştır.

İnternet Kaynağı: https://www.24saatgazetesi.com/arsiv/?p=145802


SULTAN YAVUZ –  Ankara Kulübü Derneği, Atatürk’ün Milli Mücadele’nin başkenti seçtiği Ankara’ya gelişinin 99’ncu yıldönümü çerçevesinde Akyurt, Keçiören ve Yenimahalle belediyeleriyle birlikte “Hoş Gelişler Ola, Mustafa Kemal Paşa” adıyla özel bir resim sergisi etkinliğini gerçekleştirdi. Abidinpaşa Köşkü’nde açılan sergide, Yaşar Çallı, Çiğdem Çallı, Derya Saatçioğlu, Nurettin Şahin ve Evren Mumcu gibi Ankaralı ressamlara ait eserlerin yanı sıra çocuk gözüyle Atatürk’ün gelişini anlatan çalışmalara yer verildi.

Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan, sergi açılış konuşmasında, “Biliyorsunuz, 27 Aralık, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin yıldönümü ve Ankara’mızın, başkentimizin en önemli günü… 27 Aralık, basit bir karşılama töreni değildir; 27 Aralık, binlerce yıllık Türk geleneğinde olduğu gibi geleneksel devlet kurma törenidir. Fiilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğu gündür. Karanlık bir dönemin kapanıp, aydınlık bir dönemi müjdeleyen günlerdir. 27 Aralık Haftası’nda, ki bizim dernek olarak kuruluş misyonumuz ve 1932 tarihli Ata’mızın talimatı şudur; “Seymenlik geleneğini ve 27 Aralık ruhunu yaşatın!” Biz titizlikle her iki ruhu ve gelenekleri yaşatmaya çalışıyoruz. Ve 27Aralık’ımızı da hafta boyunca etkinliklerle kutluyoruz. Sergi açılışlarımız, konferanslarımız, bugün bu güzel resim sergisiyle de devam ediyor” dedi.

İlgili belediyelerle birlikte Ankara’nın üç noktasında üç kutlama etkinliği daha yapacaklarını da açıklayan Özaslan, sırasıyla; Akyurt, Keçiören ve Yenimahalle ilçelerinde yapılacak kutlamalarla 27 Aralık ruhunu yaşatmaya devam edeceklerini söyledi. Etkinliklere Keçiören’de Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonu ile Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi’nin ev sahipliği yapacağını kaydeden Özaslan, tüm Ankaralıları bu coşkuya katılmaya davam etti.

Özaslan, ayrıca sergiye katkıları nedeniyle organizatör Demet Adalı’ya, küratör Ebru Sümer Hanım’a ve küratör Selma Bora’ya teşekkür etti.

Atatürk’e benzerliğiyle dikkat çeken ve sergiye onur konuğu olarak davet edilen sanatçı Yalçın Mıhçı ise, açılışta kısa bir konuşma yaptı. Mıhçı, “Sevgi değer dostlar, burası o kadar aydınlık ki… Aydın sanatçılar ve aydınlığı seven dostlar var. Atatürk her yerden bize bakıyor. Sanatçı, karanlıklar içindeki aydınlığı; kötülükler içindeki güzelliği gören ve onu süsleyerek toplumun yararıma sunan kişidir, sizleri yürekten alkışlıyorum” ifadelerini kullandı.

“Atatürk severleri bekliyoruz”

Ankara Kulübü Derneği üyesi ve ressam Evren Mumcu da, 24 Saat Gazetesi’yle sergiye ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaştı. Mumcu, “Sergiye ben de Gül Dalkıran Atölyesi’nde yaptığım bir Atatürk portresi ile katıldım. Tüm Ankaralı vatanseverleri ve Atatürk severleri bekliyoruz. Tümüyle Atatürk portrelerinin olduğu bu sergiden çok mutluyum” diye konuştu.

“Bugün hayalimi gerçekleştirdim”

Küratör Selma Bora ise, teşekkür plaketini kabul ederken, “Her insanın farklı hayalleri vardır, benim hayalim de Ulu Önderimiz Atatürk’le ilgili sergi açmaktı. Bugün bu hayalimi gerçekleştirdim. Hepinize gönülden teşekkür ediyorum” dedi. Bora, Atatürk’ün güzel sanatlara ilişkin “Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz olursa, şiir; nakş olursa, resim; rölyef olursa, heykeltraş olur” sözlerini de anımsattı.

Araştırmacı – yazar Necati Yalçın da, sergiye yoğun katılımdan dolayı memnuniyetini dile getirerek, “O insanlar bugünü görmeliydiler. Sanatçılar sığmadı bugün bu köşke… Her çocuk bir sanatçıdır, problem büyüdüğümüzde geriye ne kadar sanatçılık kaldığıdır. Katılanların hiçbirinin büyümemesini diliyorum” dedi.

Sergide Seymenler de beğeniyle izlendi

Bu arada sergide sunuculuk görevini üstlenen ressam Demet Adalı’nın Süleyman Apaydın’a ait olan “Yıkın Bütün Heykellerimi” isimli şiiri okuması ise sergide duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Açılış sonrasında Ankara Kulübü Derneği Başkanı Dr. Metin Özaslan’ın da eşlik ettiği Seymenler’in folklor gösterisi büyük beğeni topladı. Etkinlik sonunda, ressamlara teşekkür belgesi ve rozet takdim edildi.

Sergi kapsamında, Ankaralı 47 ressam ve 12 çocuğa ait resimler yanı sıra Aslan Başpınar’ın da rölyefleri ve heykelleri sanat severlerle buluşturuldu. Sergi, 29 Aralık 2018’e kadar gezilebilecek.

Arşivlendi: http://archive.today/5cajb

bottom of page