top of page

27 Aralık 1919 "Kızılca Gün Anıtı" açıldı

28 Ara 2020

Heykeltraş Aslan Başpınar tarafından yaklaşık 10 metre yüksekliğe ve 4,5 metre ene sahip cam elyaf takviyeli polyester malzemeden yapılan anıt, 17 figür ve 1 rölyeften oluşuyor.

Aşağıdaki metin https://ankarakentkonseyi.org.tr/ adresinden alınmıştır.

KAYNAK: https://ankarakentkonseyi.org.tr/tr/haberler/27-aralik-1919-kizilca-gun-aniti-acildi

Ankara'ya Gelişinin 101. Yılında Atatürk’ü karşılayan Seğmenleri ve 16 Türk Devletini temsil eden "Kızılca Gün Anıtı" açıldı. Başkent Ankara'mızın, tarihini ve kültürünü yansıtan bu anıtın açılışına katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 101. yıl dönümünde, Genelkurmay Kavşağı’nda “27 Aralık 1919 Kızılca Gün Anıtı”nın açılışını yapacak. Maliyeti ASO 2. Organize Sanayi Bölgesi tarafından karşılanan yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki anıt, milli mücadeleye inanmış Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Temsil heyetini, onları karşılayan Ankaralıları ve 16 Türk Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti’ni sembolize ediyor.
Heykeltraş Aslan Başpınar tarafından yaklaşık 10 metre yüksekliğe ve 4,5 metre ene sahip cam elyaf takviyeli polyester malzemeden yapılan anıt, 17 figür ve 1 rölyeften oluşuyor. Anıta verilen isim olan "Kızılca Gün", Oğuz töresine göre bir devletin yıkılıp yeni bir devletin kurulduğu ve yeni liderin seçildiği gün olarak biliniyor. 
Başkent’in yeni sembollerinden biri olacak anıt aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük medeniyet ve imparatorluklar kurmuş Türk milletinin devletsiz kalamayacağı fikrini ve tarihsel kültürel birikimini de sembolize ediyor.

Arşivlendi: http://archive.today/BHRXE

bottom of page